Het veiligheidsinformatieblad

In deze blog helpen we je op weg met het verzamelen van de juiste veiligheidsinformatiebladen, vertellen we hoe je er achter komt of het veiligheidsblad correct is en geven we duidelijkheid over de rol van het VIB bij online verkoop.

Check of je veiligheidsinformatieblad correct is

De leverancier van een product dat gevaarlijke stoffen bevat is verplicht om over een veiligheidsinformatieblad te beschikken, in dit blad staat allerlei informatie over de inhoud, omgang en de gevaren van een stof of mengsel. Het blad moet aan een aantal eisen voldoen en kan verouderd zijn, gelukkig check je in een aantal stappen of het veiligheidsinformatieblad klopt.


  • Begin met het opvragen van het meest recente veiligheidsblad bij de leverancier van producten met een GHS label, wanneer een product een van de onderstaande labels bevat moet je leverancier beschikken over de juiste bladen.
  • Wanneer je het veiligheidsinformatieblad van je leverancier hebt ontvangen kun je vib-check.nl gebruiken om stap voor stap te checken of het blad juist is. Deze handige tool van de overheid is speciaal ontwikkeld om in een aantal stappen de correctheid van een veiligheidsblad te toetsen.

Is het veiligheidsinformatieblad vertonen op je website voldoende?

Hoewel het veiligheidsinformatieblad gevuld is met alle belangrijke informatie en het verplicht is deze ter beschikking te stellen bij zakelijke verkoop, wordt dit bij de verkoop aan consumenten slechts gezien als aanvullende op je website. Enkel het veiligheidsinformatieblad op je website tonen is dus niet voldoende. Wanneer je veiligheidsblad in orde is kun je het met Veiligvertoon eenvoudig uploaden bij het product en vertaalt Veiligvertoon het naar de juiste veiligheidsinformatie voor de consument. Mocht je het veiligheidsblad nog niet hebben, kun je ook de gevarenzinnen op het etiket van het product aflezen en vervolgens aanklikken in het Veiligvertoon dashboard. Deze gevarenzinnen worden dan direct aangevuld met de juiste informatie zodat je webshop direct klaar is voor de verkoop. Probeer Veiligvertoon voor WordPress